27. Kisiel będzie smaczniejszy jeżeli dodamy soku o tym samym smaku.
28. Schab podczas pieczenia w rękawie nie będzie wysychał, jeśli nafaszerujemy go śliwkami.
29. Szaszłyki pieczone w piekarniku nie spalą się jeśli patyczki zamoczymy w wodzie przed nabiciem mięsa.
30. Ciasteczka maślane będą miały po upieczeniu ładniejszy kolor jeśli posmarujemy je przed włożeniem do piekarnika jajkiem(maszynka na foto jest doskonałym pomocnikiem przy tworzeniu różnokształtnych ciasteczek).
31. Śmietana szybciej się ubije jeżeli dodamy odrobinę kwasku cytrynowego.
32. Lane ciasto będzie równiutkie jeśli będziemy je przelewać przez lejek.
33. Z cytryny zanurzonej we wrzątku otrzymamy więcej soku.
34. Zmiażdżony czosnek dodajemy do potraw zawsze na końcu, nigdy go nie gotujemy
35. Zioła sieka się zawsze na zwilżonej deseczce dzięki czemu nie stracą aromatu.
36. Pieczarki pokroimy równo jeżeli użyjemy do tego celu przyrządu do krojenia jajek.
37. Jeżeli do zielonego groszku podczas gotowania dodamy soli i cukru to nie straci on koloru a zyska aromat.
38. Chrzan pozostanie biały jeżeli po starciu dodamy do niego sok z cytryny.
39. Przywiędnięta sałata odzyska kolor jeżeli zanurzymy ją w wodzie z cytryna.
40. Pomarańcze łatwiej się będzie obierało jeśli zanurzymy je w gorącej wodzie.
41. Mięso wołowe będzie delikatniejsze jeśli dodamy koniak.
42. Z gotowanych ozorów łatwiej zdejmiemy skórę jeśli zanurzymy je w zimnej wodzie.
43. Dziczyzna będzie delikatniejsza jeżeli dzień wcześniej zamoczymy ją w maślance.
44. Humor doskonale poprawiają koktajle z alkoholem, dla abstynentów koktajle owocowe zarówno jedne jak i drugie przyrządzamy w Shakerze.
45. Grzyby należy myć krótko pod bieżącą wodą bo wchłaniają dużo wilgoci.
46. Marchew podczas gotowania zachowa karoten jeśli dodamy odrobinę cukru i masła.
47. Chleb będzie dłużej świeży jeżeli do chlebaka włożymy jabłko.
48. Pieczywo tostowe nie będzie pleśniało jeżeli będzie przechowywane w lodówce.
49. Surowe mięso będzie się lepiej kroiło jeśli damy je na chwilę do zamrażalnika.
50. Słoninę będzie się łatwiej kroiło jeżeli nóż zanurzymy we wrzątku.
51. Cebula obniża ciśnienie krwi, jest nieodzownym środkiem trawiennym. Jest znakomitym dodatkiem do surówek.
52. Chrzan dodajemy do mięs i wędlin, nie należy go gotować.
53. Cytryna zawiera prowitaminę A, witaminę C.
54. Czarne jagody są doskonałym dodatkiem do deserów, pierożków, wykazują działanie przeciwbiegunkowe.
55. Czarny bez ma działanie moczopędne oraz napotne.
56. Czomber działa trawienie, pobudza czynności żołądka, doskonały do wędzonek i sosów.
57. Czosnek obniża ciśnienie krwi, jest najsilniejszym naturalnym antybiotykiem.
58. Dynia zawiera mnóstwo prowitaminy A, jej ziarno jest środkiem przeciwko robakom.
59. Estragon jest doskonałą przyprawą do zup i sosów oraz wzmacnia żołądek i pomaga w stanach nieżytowo - trawiennych.
60. Jałowiec jest doskonałym dodatkiem do kapust. Żucie jednego jagódka dziennie pomaga zniwelować przykry zapach z ust.
61. Kminek likwiduje wzdęcia, działa pobudzająco na serce, jest doskonałą przyprawą do mięs, kapust i sosów.
62. Czekoladowe wiórki wyjdą ładniejsze jeżeli przed ich starciem czekolada będzie zamrożona.
63. Orzechy łatwiej będzie się obierało jeżeli uprażymy je w piekarniku.
64. Lukier będzie bardziej kremowy jeżeli do cukru pudru dodamy mleko.
65. Jeżeli pieczemy rybę w folii aluminiowej to umieszczamy ją błyszczącą stroną do środka.
66. Gdy w kuchni rozleje się olej należy posypać go mąką ziemniaczana i całość zetrzeć papierowym ręcznikiem.
67. Wiśnie łatwiej się drylują jeśli wcześniej były kilka minut w zamrażalce.
68. Cukier cytrynowy zrobimy dodając do cukru potartą na grubych oczkach żółtą część skórki z cytryny.
69. Ziemniaki w mundurkach nie popękają podczas gotowania jeżeli dodamy odrobinę soku z cytryny.
70. Osłonka z kiełbasy łatwiej odejdzie jeśli kiełbasę zanurzymy w bardzo zimnej wodzie.
71. Robiąc mięso mielone w wersji dietetycznej używamy ziemniaka zamiast jajka.
72. Ciasteczka będą bardziej kruche jeśli 1/3 mąki zastąpimy kokosem a cukier zastąpimy miodem.
73. Pieczeń mięsna będzie bardziej soczysta jeżeli przed włożeniem do piekarnika obsmażymy ją z każdej strony i będzie,y ją polewać podczas pieczenia gorącym bulionem.
74. Buraczki łatwiej obierzemy ze skórki jeśli po odcedzeniu zalejemy je zimną wodą.