Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Metrowiec"

Ciasto "Metrowiec"Ciasto "Metrowiec"

Składniki:
8 jajek
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1/3 szklanki wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem:
3 szklanki mleka
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
2 budynie
1 cukier waniliowy
1 kieliszek alkoholu

Polewa:
1 czekolada
3 łyżki śmietany
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem dolewamy wody i olej
ciasto mieszamy dzielimy na 2 części 
do jednej części ciasta dajemy kakao mieszamy
ciasto przekładamy do dwóch foremek keksowych 11 x 25 cm 
wyłożonych papierem do pieczenia.
pieczemy w 180 st około 35 minut

Krem:
gotujemy budynie na mleku studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu dolewamy alkohol ucieramy na puszysty krem 

ciasto kroimy na 1 cm kawałki smarujemy kremem
układamy na przemian kawałek ciasta ciemnego kawałek ciasta jasnego
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą.